Det perfekta hotet?!

Dagens ord från SAOB är neurotisera (verb).

SAOB förklarar ordet såhär:

"NEUROTISERA -ot¹ise⁴ra l. -ωt¹i- l. -å¹ti-, l. ¹⁰⁰⁴⁰ i Sveal. äv. -e³ra², v. -ade. vbalsbst. -ANDE, -ING. (äv. nevr-)
[till NEUROTISK]
med. åstadkomma neuros hos (ngn); i sht ss. vbalsbst.- ing samt i p. pr. med adjektivisk bet.: som åstadkommer neuros. SocÅb. 1945, s. 36 (: neurotiseringar). Neurotiserande miljöinflytelser. Därs. s. 72. –"

Snacka om taskigt! Ändå kan jag tycka att det är ett relativt roligt ord att slänga med i vardagliga hotelser. Tänk Dig följande vardagssenario:

Din bästis envisas med att dra dig i stortån när ni ser på film en slackig söndagseftermiddag. Du blir med tiden småirriterad, ja nästan förbannad, och väser ett aggressivt "Passa dig!". Och din bästis bara skrattar fram ett "Annars vad, pucko?!". Vore det då inte perfekt att kunna kontra med ett: "Annars neurotiserar jag dig, din djävul" ?!

Reclaim the word!

Litterär eller illitterat?

Vi slänger in ett till "dagens ord", mest för att jag själv satt och funderade på vad det kallas när en människa inte har något skriftspråk. Analfabet? Vad heter det när en människa inte har något verbalt eller skriftligt (i bemärkelse med erkända bokstäver) språk alls? Jag minns inte!

Men så snubblade jag i mitt letande över det högst angenäma ordet illitterat. Ni som läst tidigare inlägg kanske har anat att jag har en förkärlek till skällsord, och illitterat fungerar för min del utmärkt som ett kultiverat sätt att förklara någon vara okultiverad.

NE skriver:
illittera´t adj., neutr. ~
ORDLED: il-litter-at
• som helt saknar boklig bildning
BET.NYANS: ibl. utvidgat som saknar förståelse för kultur: ~a kommunalpolitiker skär ner biblioteksanslagen
HIST.: sedan ca 1660; av lat. illitteratus med samma bet.; till in- 'o-' och

Din illitterata svinkoppa, kan man säga exempelvis.
Njut och använd det!

En bävande bäver? Nej, tack! En psykopomp däremot.

Eftersom dagens ord från SAOB är Bäver, och eftersom jag tror att de allra flesta av bloggens läsare faktiskt redan vet vad en bäver är, tar vi dagens ord någon annan stans ifrån. Från en föreläsning i religionsvetenskap tillexempel: Psykopomp. Visst låter det som ett skällsord perfekt att kasta mot en högfärdig pompös psykopat! Det vore dock, tyvärr, att använda ordet helt felaktigt.

Psykopomp finns inte med i SAOB. Nationalencyklopedin däremot definierar ordet som "själaledsagare".

En psykopomp är i grekisk mytologi en varelse/person/individ som ledsagar de dödas själar till Hades, dödsriket. Som bloggaren Venanzio beskriver det:

"När det gäller psyke betyder (...) snarare “själ” (...), och ordet πομπός (pompos), “guide” eller “ledsagare”, är bildat på verbstammen πέμπω (pempo) som betyder “skicka”. En psykopómp (ψυχοπομπός) är således någon som ledsagar (eller skickar) själar, vanligen till dödsriket. Om man någon gång behöver besöka Hades, såsom exempelvis Odysseus gjorde, måste man alltså ha en psykopompos till hjälp. Den mest kände är väl Charon, färjkarlen på Styx."

(http://venanzio.wordpress.com/2009/05/01/psykopomper-avljud-och-resor-till-hades/)

Med total avsaknad av källkritik väljer jag att publicera den förklaringen, då den trots allt låter både proffsig och trolig. Dessutom verkar det vara en väldigt intressant blogg.

Lev väl!


Brakteatrar - en braksuccé?

Dagens ord är Brakteat (s. subs.). I plural heter det alltså brakteatrar. Ett ord som lätt kan missförstås. Ordet har alltså ingenting med teatersalonger där det dundrar och brakar att göra! Nej, begreppet brakteat används istället ofta om:

"de tunna, ensidiga silvermynt som präglades i bland annat Tyskland och Norden under medeltiden" (Wikipedia, sökord: Brakteat")

Det finns dessutom flera varianter av brakteatrar, där material och motiv skiljer sig åt. Men det får ni läsa mer om någon annan stans.

Men det är ju inte så lätt att veta, om man inte är insatt i ämnet. Glöm inte att varje dag innebär 24 timmars möjlighet att lära sig nya ord. Go get 'em!  

RSS 2.0