Onomatopoesi!

Onomatopoesi... läs högt och hör hur vackert det låter! Helt fantastiskt, även om det mesta med poesi i sig är vackert.
För er som plötsligt - men bara tillfälligt - glömt bort var onomatopoesi är, kommer här en förklaring från wikipedia:

"Onomatopoesi (info) (av grek. onomatopoiia) är ett begrepp inom lingvistik, retorik och poesi som beskriver ord som är ljudhärmande eller av ljudhärmande ursprung. Exempel på detta är "bom", "krasch", "sörpla", "slafsa", "pang" och "fjärt"."

Det finns teorier om att onomatopoetiska uttryck främst används av barn och tonåringar. I tonåren sägs det framför allt vara pojkarna som brukar dem. Personligen älskar jag onomatopoetiska uttryck, och använder dem mer än gärna. Ljudhärmande ord hjälper liksom till att göra talet mer levande.

Kort sagt, jag gillar det!

Hur ser ni på dessa ord och uttryck?

Ber om ursäkt...

...för den långa frånvaron. Ibland kommer livet helt enkelt emellan.

Fick en intressant kommentar:
"Chans och risk anger tydligt vad man ska tycka! En sak som jag i månader har funderat över är en negativ motsvarighet till "stor". Stor har positiv klang - det jag undrar över är om det finns en negativt laddad synonym (kanske också en neutral) för att säga att något är omfångsrikt."

Min första reaktion är förvåning. Varför i herrans namn vill någon hitta en negativ variant av ordet stor?

Intressant fundering dock, om jag får säga det själv! Alla ord, positiva som negativa, fyller funktion i vårt språk.
Hur vi tolkar ord är ju väldigt individuellt. Ordet stor anger ju i grunden en relativ storleksangivelse. Ett objekt är stort i relation till ett mindre objekt. För mig personligen är även ordets laddning relativ. Det är ett snällare, mer positivt, ord än tjock, vid benämning av andra människors utseende, men har fortfarande en negativ klang om objektet ifråga borde vara, eller förväntas vara litet. De enda negativa synonymerna som jag, utifrån min subjektiva uppfattning, kan komma på är sådana som anger storlek av kroppsvolym, där storleken på något vis strider mot normen.  Alltså ord som tjock, fet och fläskig. Samtidigt är dessa inga klockrena synonymer, utan snarare assoccierande ord.

Ett annat problem med ordet är att det är helt beroende av sitt sammanhang. Det kan innebär allt från gigantisk, större än liten och rymlig till framstående (om ex. person), betydande och mäktig. Nu tycks det ändå som att personen bakom kommentaren är ute efter just betydelsen fysiskt stor.
Men,  för sakens skull gör vi en liten lista, inspirerad av synonymer.se:

Synonymer till ordet 'stor'

*väldig
*anselig
*storväxt
*högrest
*hög
*omfångsrik
*volumiös
*diger
*riklig
*vidsträckt

*framstående
*betydande
*storartad
*viktig
*central
*betydelsefull

Har ni, kära läsare, några andra förslag? Kommentera!


RSS 2.0