En bävande bäver? Nej, tack! En psykopomp däremot.

Eftersom dagens ord från SAOB är Bäver, och eftersom jag tror att de allra flesta av bloggens läsare faktiskt redan vet vad en bäver är, tar vi dagens ord någon annan stans ifrån. Från en föreläsning i religionsvetenskap tillexempel: Psykopomp. Visst låter det som ett skällsord perfekt att kasta mot en högfärdig pompös psykopat! Det vore dock, tyvärr, att använda ordet helt felaktigt.

Psykopomp finns inte med i SAOB. Nationalencyklopedin däremot definierar ordet som "själaledsagare".

En psykopomp är i grekisk mytologi en varelse/person/individ som ledsagar de dödas själar till Hades, dödsriket. Som bloggaren Venanzio beskriver det:

"När det gäller psyke betyder (...) snarare “själ” (...), och ordet πομπός (pompos), “guide” eller “ledsagare”, är bildat på verbstammen πέμπω (pempo) som betyder “skicka”. En psykopómp (ψυχοπομπός) är således någon som ledsagar (eller skickar) själar, vanligen till dödsriket. Om man någon gång behöver besöka Hades, såsom exempelvis Odysseus gjorde, måste man alltså ha en psykopompos till hjälp. Den mest kände är väl Charon, färjkarlen på Styx."

(http://venanzio.wordpress.com/2009/05/01/psykopomper-avljud-och-resor-till-hades/)

Med total avsaknad av källkritik väljer jag att publicera den förklaringen, då den trots allt låter både proffsig och trolig. Dessutom verkar det vara en väldigt intressant blogg.

Lev väl!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0