just det...

... det dök upp några smärre hinder häromdagen. Därför har de korrekta svaren på idiomen dröjt. Men här kommer de så till slut:

* Att vända kappan efter vinden - att byta sida utefter vad som passar just då
* Att använda apostlahästarna - att gå till fots
* Att bära hundhuvudet - att få ta ansvaret för något att skämmas för
* Att falla mellan två stolar - att ett ärende eller motsvarande hamnar mellan olika ansvarsområden och att ingen därför tar tag i det
* Att gå med håven - att fiska efter komplimanger
* Att ha råg i ryggen - att vara modig

Ja, kära ni, så var det med den saker. Fler idiom en annan dag! Jag har i dagarna haft äran att beskåda Emil Jensen, den stora multiartisten, live. Fascinerande hur den killen kan konsten att använda ord. Han vrider och vänder på dem tills de blir alldeles perfekt och fyndigt kombinerade. Ni som inte känner till honom bör kolla upp honom. Och ni som har kollat upp honom och inte tyckte om honom: synd om er!

Dagens ord från saob är förövrigt inte roligt, så vi struntar i det. Istället kan jag ge er ett roligt namn:

Inför den stora stavningsreformen i början av 1900-talet (1906) var det en snubbe som jobbade extra hårt, blandannat för att ersätta dåtidens <dt> med <t> eller <tt>, som hette Fridtjuv. Alltså en äldre form av namnet Fritof/Fritjof vilket betyder antingen "fridstörare"/"fridstjuv" eller "fridens tjänare" beroende på om man tolkar tjof som 'tjuv' eller som engelskans theow (se wikipedia). Ursprungsnamnet betyder iallafall fridstörare. Den där Fridtjuv måste iallafall ha varit en besvärlig unge, eller haft antingen ironiska eller oerhört trötta föräldrar!

Dagens namn alltså: Fridtjuv, Fritiof, Fritjof

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0