Spion? Jag?!

Spioner, personer som går under hemlig identitet, är mystiska och tar reda på information för annans räkning. Spioner är i filmens och litteraturens värld spännande, hjältar, detektiver. I verkligheten är spioner elakingar:

1) person som bor l. uppehåller sig i ett land o. där (mot betalning) i smyg l. gm otillåten underrättelseverksamhet införskaffar o. till en (utländsk) uppdragsgivare vidarebefordrar (hem­lighållna) uppgifter l. (hemlighållet) material som rör ifrågavarande lands militära förhållan­den l. säkerhet o. d.; särsk. dels om förklädd o. med falsk identitet utrustad soldat som i krig har till uppgift att ta sig in i l. bakom fiendens linjer l. in i hans land för att där göra sig underrättad om hans förehavanden l. planer l. militära styrka l. stridsmoral l. dyl. o. rapportera härom till den egna sidan. (Saob)*
Anledningen till att jag skriver om spioner och spioneri är att jag började fundera över ordet Wallraffa, efter Günter Wallraff, som är en tysk journalist. Han avslöjade oegentligheter inom flera tyska industrier och företag under 1900-talets senare hälft genom att uppträda under falsk identitet. Han lyckades så bra att metoden helt enkelt blev uppkallad efter honom. Nu är det ju iof inte riktigt samma sak att spionera på landshemligheter som att avslöja missförhållanden inom företag, men metoderna kan jag tycka är liknande.

Wikipedia säger såhär om att wallraffa:

Wallraffa, efter Günter Wallraff, att uppträda under hemlig identitet, framför allt som reporter.













*Förkortningförklaring:
l. = eller
o. = och
gm = genom
o. d. = och dylikt
l. dyl. = eller dylikt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0