Meningen med meningen?

Idag ska jag vara lite fusktråkig. Dagens ord från SAOB är snus. Och det vet väl alla vad det är*. Istället tänkte jag klargöra vad skillnaden mellan en mening och en mening är i grammatikens fantastiska värld.

Det finns tre typer av meningar:
- Syntaktiskt mening
- Grafisk mening
- Ofullständig mening

"Oj, oj, oj vad den där grundaren ställer till det", tänker ni säkert nu. "Låt en mening vara en mening, så är alla nöjda!". Men se, nene! Det de flesta kallar en mening i vardagligt språk är en grafisk mening. En grafisk mening inleds med stor bokstav och avslutas med punkt, utropstecken eller frågetecken. En grafisk mening kan däremot innehålla flera syntaktiska meningar. En syntaktisk mening är en huvudsats plus eventuell bisats. Skulle en grafisk mening innehålla fler än en huvudsats innehåller den således även fler än en syntaktisk mening. En ofullständig mening saknar antingen subjekt eller predikat. Exempel:

Maja sover gott. - en grafisk mening bestående av en huvudsats med subjekt, predikat och objekt.
Maja sover gott, när hon inte snarkar. - en huvudsats plus tidsadverbialsinledd bistas
Maja sover gott och Henrik dricker te.
- två huvudsatser i samma grafiska mening, sammanfogade med en konjunktion, alltså två syntaktiska meningar
Maja sover gott, Henrik dricker te. - två huvudsatser utan konjunktion. Detta kallas satsradning och är i de allra flesta någonting dåligt. Kom ihåg det! Fel, fel, fel, fel. Det skulle dock kunna fungera med ett semikolon!
Gick till parken. - predikat finns (gick), men subjekt saknas! En korrekt mening skulle vara exempelvis "Han gick till parken" men som det ser ut nu är det alltså en ofullständig mening. De här fenomenen är vanliga i minnes- och dagboksanteckningar, ungdomligt berättande och checklistor.

Tack för idag, slut för idag.




*("om njutningsmedel eller stimulansmedel framställt av tobak som males och behandlas bl. a. med lösningar av mineralsalter och färgäm­nen (o. essenser) till ett brunsvart pulver avsett att i små portioner in- eller uppdragas i näsan eller (i Sverige numera företrädesvis) att i en mindre por­tion (...) läggas in mellan tandköttet och (...) överläppen.) (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/ sökord: snus)

Kommentarer
Postat av: Andreas

Exempel nummer två gjorde lite ont att se med det malplacerade kommatecknet.



Exempel nummer fyra är helt fel, men skulle funka med det oerhört underskattade skiljetecknet semikolon.

2009-10-15 @ 21:56:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0